موزه ها و مکان های تاریخی ایلام
موزه سنگ و سنگواره
موزه محیط زیست
موزه باغ اسلامی
موزه قلعه والی
دفتر دیاکو سایت
کاخ موزه فلاحتی
آتشکده سیاهگل ایوان
سنگنوشته تخت خان
متن نمونه
دسته بندی موضوعات تاریخ و رسوم مردم استان ایلام
صنایع دستی و بومی استان شامل گلیم ساده و گلیم نقش برجسته، جاجیم بافی، بافت سیاه چادر، گیوه بافی، نمد و حصیربافی (برای ساخت کیف، سبد و زیر انداز)، چیت بافی (چیغ) و سفالگری است. همچنین به صورت محدود صنایع خراطی، معرق چوب، منبت چوب، پبکر تراشی، نقاشی روی سفال، کاشی معرق، نگارگری، سرمه دوزی، چرم سازی، تراش سنگ و ... نیز انجام می شود.
گویش های اصلی مردم ایلام شامل کلهری، و پشتکوهی که جزئی از گویشهای کردی به شمار میآیند و گویشهایی مانند شوهانی به عنوان گویشی لری می باشد. همچنین در جنوب استان (موسیان) مردم به زبان عربی سخن میگویند. کَلهُری(شامل لهجههای چرداولی (چهاردولی)، ایلامی (فیلی)، خانقینی، زنگنهای-سنجاوی، قصری-کرماشانی، گروسی، کلیایی)، یکی از گویشهای اصلی کردی در مناطق غرب ایران است. شهرستانهای ایوان، ایلام، چوار، ملکشاهی، مهران، سیروان، چرداول، بدره و بخشی در آبدانان و دهلران به زبان کردی و بخشهایی از شهرستانهای دهلران، آبدانان و دره شهر به زبان لری سخن می گویند. لک زبانها در بخشهایی از شهرستانهای آبدانان، چرداول، شهرستان درهشهر و کل شهرستان هلیلان زندگی میکنند.
مراسمات اصلی کورد های ایلام دو دسته است: مراسمات شادی؛ می توان به جشن و پایکوبی در ایام عید و تفریحات، ساز و تمبک در مراسمات عروسی، جشن برداشت میوه ها (جشن زردآلو دربخش هایی از استان). و مراسمات شیون؛ شامل مراسم چَمَر (آیین ویژهٔ سوگواری)، فاتحه در جمعه اخر سال و ... اشاره نمود.
در این بخش در باره لباس و سبک پوشش توضیحاتی ارائه خواهد شد.
1. تهچین ایلامی (ترکیبی از برنج، گوشت، زعفران و ماست که به صورت لایهای در قابلمه طبخ میشود). 2. آبگوشت (یک خوراک گوشت و حبوبات که با نان مصرف میشود). 3. پیتا (نانی نازک که در تنور پخته میشود و معمولاً با کره یا ماست سرو میشود). 4. قلیهماهی (خورشتی ماهی با سبزیجات و ادویهجات محلی). 5. دندهپلو (برنجی که با دندهی گوسفند و ادویهجات مختلف پخته میشود). 6. کوفتهبادمجان (کوفتههایی که با بادمجان و گوشت ترکیب شده و در سس گوجهفرنگی پخته میشود). 7. و ... .
لینکهای مهم و راههای ارتباطی به شرح زیر هستند:
وبسایت "دیاکو سایت" یک مرجع معتبر و جامع است که به معرفی آثار تاریخی، فرهنگی و طبیعی استانهای ایلام، کرمانشاه، همدان، کردستان و منطقه باستانی شوش در خوزستان میپردازد. این سایت، اطلاعات کاملی در مورد موزهها، مکانهای تاریخی، آداب و رسوم، صنایع دستی، زبان و گویشها و زیباییهای طبیعی این مناطق ارائه میدهد. دیاکو سایت با هدف آشنا کردن مخاطبان با گنجینههای ناشناخته و زیباییهای تاریخی این مناطق ایجاد شده و شامل یک فروشگاه آنلاین برای علاقهمندان به محصولات مرتبط با این مناطق نیز میباشد.
در این بخش با معرفی تاریخ و نمایش مجازی آثار تاریخی، علاوه بر معرفی تاریخ و هویت ایران و غرب ایران، درآمد حاصل از فروش بلطی های مجازی و فایل های تصویری مربوط به آثار تاریخی موجود در مجموعه ها و موزه های شخصی در ایران، بخشی از درآمد صرف توسعه این بخش و اهداف متناظر با این بخش خواهد شد.